Keramische terrastegels of natuursteen?

U kent ons als natuursteenspecialist.
Toch houden wij onze ogen niet gesloten voor nieuwe trends en ontwikkelingen.

Nu uw tuin meer en meer verlengstuk van uw woonkamer wordt, is er een serie nieuwe artikelen op de markt gebracht: Keramische (ofwel gebakken) tuintegels. Deze tegels zijn gefabriceerd  met de volgende kenmerken: zeer goede natuursteen uitstraling, krasvast, anti-slip(!) en kleurecht.
Deze tegels zijn harder dan bijvoorbeeld een gebakken klinker en toch slechts 2cm dik. Door de zeer hoge temperatuur waarin deze tegels gebakken zijn deze krasvast en kleurecht. Wij leveren hierin een breed assortiment van Duits, Chinees en Italiaans fabrikaat.
Deze tegels kunnen op een (licht gestabiliseerd) zandbed of op split gelegd worden. Uiteraard kunnen deze tegels ook verlijmd worden op beton.

Deze keramische tegels moeten worden gevoegd met een voeg van ca. 5mm.

Keramische tuintegel van MBI

Stapelblokken natuursteen:

Met stapel- en muurelementen kunt u zelf eenvoudig fraaie borderbakken maken, vijvers construeren of aankleden.Wij voeren een breed assortiment stapelblokken van natuursteen (muurelementen) Deze zijn leverbaar in vele maten en uitvoeringen.

U kunt kiezen voor strakke blokken of juist voor de ruw gekapte. boogNatuursteen op natuursteen verlijmt u het beste met MS-polymeer kit. Beton verlijmt u met flexibele vorstbestendige tegellijm. (bijvoorbeeld All Weather fix of Ardaflex)

Hoe hoog?
Wij krijgen vaak de vraag hoe hoog een border of afscheiding moet zijn. Dit hangt uiteraard af van de toepassing en de beschikbare ruimte. Als vuistregel: voor een bloembak is 2 blokken hoog vaak voldoende. Als u een rand wilt maken waar u ook op kunt zitten, dan is een hoogte van 35-40cm perfect. (meestal 3 lagen dus) Maak in een kleine of smalle tuin het nooit te hoog.

Denkt u wel om een goede fundering?
U kunt een fundering eenvoudig maken door bijvoorbeeld een grijze betonband van 100x20x10 cm in te graven. (net onder het maaiveld)
Boven het maaiveld begint u dan met de blokken van natuursteen.
Hieronder een kleine greep uit ons standaard assortiment.

Hoe kies je een steensoort

Ontstaan van natuursteen

Natuursteen is in de loop van miljoenen jaren volledig gevormd door de natuur. Het bestaat uit afgekoeld vloeibaar gesteente uit de kern van onze aarde (magma), of uit sedimenten die onder druk en bij hoge temperaturen zijn versteend. Momenteel zijn er duizenden soorten op de markt, afkomstig uit talloze landen verspreid over de wereld. Natuursteen kent vele variaties, zoals kalksteen, marmer, kwartsiet, lei, graniet etc. De kleuren variëren van natuurlijk wit, ecru, geel, oranje, rood, groen, bruin tot diepzwart en lopen van egaal tot geaderd en bont.

De oppervlakte kan op verschillende manieren bewerkt worden, van hoogglanzend gepolijst tot dof en ruw. Ook zijn er meerdere soorten randafwerking mogelijk. Het is oneindig…

Hoe moet je nu kiezen?

Voor elke toepassing is er een natuursteen die voldoet aan uw wensen en uw budget. Het uiterlijk kunt u het beste in onze showroom beoordelen, omdat op een foto veel van de levendigheid van dit natuurproduct verloren gaat.
Naast het uiterlijk is het verstandig uw keuze af te laten hangen van de gebruikseisen die per toepassing kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, vorstbestendigheid en reinigbaarheid. Kleur: als u een bepaalde kleur in gedachten heeft, komt u vaak al op bepaalde steensoorten uit. Wij adviseren u graag. Toepassing: Sommige soorten zijn minder geschikt voor tuinen met weinig zonlicht. Ook hierover adviseren wij u graag.

Natuursteen voor buiten

Passie voor natuursteen:

Mensen die ons kennen weten dat wij een passie hebben voor natuursteen..Mongolian Slate RustyWij hebben dan ook álles in huis op het gebied van natuursteen voor buiten. U heeft keus uit maar liefst 10 tallen soorten! Denk aan Chinees, Vietnamees en Basalt hardsteen, Vietnamees basalt, graniettegels, leisteen, zandsteentegels, flagstones, kwartsiettegels, travertin, anticato marmer, randstenen en kasseien in alle kleuren.

 

Alles over Chinese hardsteen buiten.

Chinees hardsteen buiten

Krast Chinees hardsteen?Jazeker! Maar…
Natuursteen krast. Er is namelijk altijd iets wat harder is dan steen. Als de tegel net op uw terras ligt zult u merken dat er krassen op komen. Dit is echter geen enkel probleem. Deze krassen zitten namelijk in de toplaag (zie info over zoeten) deze toplaag is donkerder dan de steen zelf dus iedere kras is zichtbaar. Als de zoetlaag door de inwerking van UV-straling is verdwenen, is de tegel door en door kleurecht. Krassen zijn dan vrijwel niet meer zichtbaar. Een regenbui spoelt het stof van de kras weg en uw terras oogt weer prima.

Is Chinees hardsteen glad?
In onze showroom voelt u dat de tegel glad aanvoelt. Het tegendeel is echter waar… zodra Chinees hardsteen nat wordt (regen) stroeft de tegel juist op! Om deze reden wordt Chinees hardsteen veel rondom zwembaden gebruikt. Als u uw terras regelmatig veegt en voorkomt dat er een groene zweem op komt (zie onderhoud) dan hoeft u voor gladheid niet te vrezen.

Hoe onderhoud ik Chinees hardsteen buiten?
Eigenlijk is het heel simpel…. U hoeft aan onderhoud vrijwel niets te doen. Regen en zon zijn voldoende voor het schoonhouden van
uw terras. De steen zelf is niet poreus. Hierdoor kan alg en mos zich niet aan de tegel hechten. Er kan wel een groenzweem ontstaan (dit gebeurt zelfs op RVS) Echter, deze veegt u bij vochtig weer met een zachte bezem eenvoudig weg. Geen hogedrukspuit gebruiken, geen chemische middelen. Dat is nergens voor nodig en ook niet aan te raden. Bij een grote vlek (bijvoorbeeld na een barbecue) geen paniek…deze vlek trekt vanzelf weer weg. Afhankelijk van de hoeveelheid zon (en de kracht van het zonlicht) gebeurt dit vrij snel.

Technische termen:

– Zoeten: Dit betreft de oppervlakte van de tegel. Zoeten is de lichtste vorm van polijsten en wordt toegepast om de zaagsporen te verwijderen. Binnenshuis blijft de zoetlaag aanwezig, buiten verdwijnt deze.

-Getrommeld: Dit betreft de randafwerking. De rand van de tegel wordt rondom met een hamertje bewerkt om de tegel iets ouder te laten lijken en een wat natuurlijkere uitstraling te geven.

-Strak gezaagd: Dit betreft de randafwerking. Bij een strak gezaagde tegel wordt de rand niet bewerkt. Deze is echter zeer scherp, dus licht getrommeld en facet geslepen zijn populairder.

-Facet geslepen: Dit betreft de randafwerking. Een facetrand is een schuin geslepen rand aan de tegel waardoor deze zeer strak oogt. Punt van aandacht: Kleine beschadigingen vallen sneller op dan bij getrommelde tegels.

Bestellen en hoeveelheid:

U kunt bij ons gewoon afgepast bestellen. U bent niet verplicht om volle pakken af te nemen…(hou wel rekening met de eerder genoemde 5% zaag en snijverlies) U bent niet verplicht om volle pakken tegels te bestellen, (wat moet u met het overschot??) Maar…..Nooit exact afgepast bestellen!

Waarom?

Waarom hameren wij zo op het feit dat u nooit te krap moet bestellen? Niet omdat wij dan meer verkopen… Stel: u heeft uitgerekend dat u 36 tegeltjes nodig heeft. Uw tegelzetter verzaagt er per ongeluk 1 …dat houdt onmiddellijk in dat hij die dag uw vloer niet af kan maken.. niet kan voegen en nog een keer terug moet komen. (idem voor een stratenmaker..) Daar worden ze niet vrolijk van.. Door voor een paar Euro meer materiaal te bestellen voorkomt u een hoop problemen en irritatie. Wees wijs…bestel voldoende…

Reinigen buiten

Allerbelangrijkste:
Heel simpel om te beginnen… gebruik NOOIT een hogedruk reiniger op uw natuursteen (en vooral niet op beton) De druk is dermate hoog dat u met een dergelijke ‘reiniger’ uw hout kapot spuit, uw pakkingen van uw motor beschadigen, uw verf van de muur komt, en het ook voor natuursteen geen goed idee is… Ondingen.. Gewoon niet gebruiken!

Bij groene aanslag:
Gebruik een alg- en schimmeldodend middel. Gewoon vernevelen over het terras. U ziet eigenlijk binnen een paar uur de aanslag verdwijnen. Eventueel nog iets naspoelen met een tuinslang. Deze middelen werken tevens preventief. Zonder beschadiging van uw tegels!
Aanbevolen middelen: WS Coating.

Bij vetvlekken na bijvoorbeeld een barbecue:
Na een leuk feestje kan het zijn dat uw gasten per ongeluk etenswaren of drankjes op uw terras hebben gemorst. Het mooie van natuursteen? Eigenlijk hoeft u er niets aan te doen… Na verloop van een aantal dagen (beetje afhankelijk van zon en regen) ziet u dat de vlekken beginnen te verdwijnen.

Roestwater:
Ook roestwater verdwijnt vanzelf van bijv. hardsteen. Bij poreuze tuintegels kan het de roest in uw tegel worden opgenomen en zal het zeer lang duren voor deze vlekken verdwijnen. In zo’n geval kunt u bijvoorbeeld ‘WS Cleaner’ gebruiken.  Dit middel is ontworpen om roest grondig te verwijderen. (de roest kleurt eerst paars…en is daarna eenvoudig weg te spoelen)