Montagetips vlonder

Het maken van een vlonder is veelal afhankelijk van de ondergrond. Erg belangrijk is dat de ondergrond goed is. Dit namelijk is de basis van waaruit men verder werkt. Dat kan zijn:

– 1. een stabiele ondergrond
– 2. een onstabiele ondergrond
– 3. aan de waterkant


Vlonder montage – algemene informatie

In verband met het ‘werken’ van het hout mogen de hardhouten vlonderplanken niet ‘koud’ tegen elkaar aan worden gemonteerd, houd daarom minimaal 4 mm ruimte tussen de planken. In tegenstelling tot de breedterichting, werkt het hout in de lengterichting nagenoeg niet, de planken kunnen dus met de ‘koppen’ tegen elkaar aan worden gemonteerd.

Voor het bevestigen van de hardhouten vlonderplanken aan de hardhouten balken worden vlonderschroeven gebruikt. Dit zijn RVS geharde, zelfborende schroeven met een torx-kop. Ondanks dat het zelfborende RVS schroeven zijn, is het toch beter de vlonderplank een stukje voor te boren met een boortje van 5mm. De dwarsligger hoeft niet voorgeboord te worden.

Iedere hardhouten vlonderplank wordt vastgezet in de buitenste groef op iedere kruisende dwarsligger. Voor zowel 21 mm als 28 mm dikke vlonderplanken worden vlonderschroeven gebruikt van 50 mm lang. (zie afbeelding)

De balklengtes van de hardhouten balken lopen bij ons tot ca. 600 cm. Wanneer uw terras grotere dimensies meet, kunt u deze simpelweg achter elkaar door schroeven. (zie afbeelding). De hardhouten balken hebben vaak een holle en een bolle zijde, zorg er daarom voor dat de bolle zijde altijd omhoog wijst. Wanneer het gewicht van de vlonderplanken hierop rust zal de vlonder namelijk niet gaan ‘doorhangen’.


Een handig lijstje voor als je wilt weten welke hart op hart maat je moet aanhouden voor de onderliggers en piketten:

Plankdikte (mm) HoH dwarsliggers (mm)
21 450-500
28 700-800
Kopmaat dwarsligger (mm) Max. overspanning (mm)
45 x 70 1000
45 x 90 1500
20 x 150 4000
60 x 190 4000


In het geval van een onstabiele ondergrond of een verhoogde vlonder kunt u het terras op piketten plaatsen. De lengte van dehardhouten palen is veelal afhankelijk van de bodemgesteldheid. Normaliter moeten deze vanaf 50 tot 200 cm in de grond komen.

Voor de hardhouten piketten is duurzaamheid erg belangrijk, om deze reden leveren we de palen in de houtsoort Angelim Vermelho of Azobé. De piketten kunnen met een handboor, motorboor of pneumatisch palenrammer de grond in worden geplaatst. Met de handboor of motorboor kunt u tot ca. 100 cm diep komen. Indien u dieper de grond in moet (bij veengrond) kunt u het beste gebruik maken van een pneumatische palenrammer welke u kunt huren bij de meeste verhuurbedrijven.

De hardhouten balklaag wordt, op de gewenste hoogte, tegen de piketten aangebout. Hiervoor gebruik je slotbouten. Wanneer de balk gemonteerd is kun je het stuk piket, boven de balk, afzagen.


1. Montage vlonder op stabiele ondergrond

Met een stabiele grondlaag bedoelen we enerzijds een ondergrond van schelpenzand, gele grond of stabilisatiegrond. Anderzijds bedoelen we een betonnen dek, bitumen daklaag (dakterras) of bestaande bestrating.

Wanneer u het terras op schelpenzand, gele grond of stabilisatiegrond monteert dient u eerst met behulp van stoeptegels een groter draagvlak voor de hardhouten balken te creëren. Zwarte aarde bevat veel vocht waardoor deze ondergrond onstabiel is. Plaats de tegels dus niet rechtstreeks op zwarte aarde, maar op een laag -van tenminste 20cm- stabilisatiezand. (gele grond).

De stoeptegels of rubberen balkdragers dient u zodanig neer te leggen dat de balken op het hart van de tegels rusten. De balken liggen op een onderlinge afstand van 45 a 50 cm. Iedere balk wordt maximaal om de 100 cm ondersteunt door een stoeptegel. Houd tevens in dit stadium al rekening met de afwatering over de lengterichting van de plank.(zie afbeelding)

Door het terras 1cm per meter te laten afwateren voorkomt u dat er water op het terras blijft staan. Vergeet niet worteldoek tussen de tegels en de hardhouten balklaag te leggen; opkomend onkruid wordt zo tegen gegaan en de tegels worden uit het zicht onttrokken.

Egaliseer de ondergrond goed en leg eventueel betontegels op hoogte met een waterpas. Let op: de tegels moeten 1 meter uit elkaar liggen, korter tegen elkaar mag maar niet verder van elkaar. Leg op de betontegels de rubberen tegeldragers.

Wanneer het terras op een betonnen dek, bitumen daklaag of bestaande bestrating komt te liggen kunt u onder de dwarsliggers rubberen balkdragers plaatsen. Enerzijds dienen deze matjes ter bescherming van de bitumen daklaag en anderszijds kan het water nog onder de balk doorstromen naar het afvoerkanaal. De rubberen matjes zijn 1 cm dik en 10 cm in het vierkant. De onderlinge afstanden zijn idem aan die van de stoeptegels.

Kort de vlonderplanken op de lengte af van de gewenste lengte of breedte van de vlonder. Leg de vlonderplank op de onderconstructie en schroef de plank vast met de speciaal er voor ontworpen vlonderschroef. Vergeet niet voor te boren door de plank, er hoeft niet in de onderconstructie geboord te worden. Diameter boor 1 mm kleiner als de schroef. Er moeten per plank op de onderconstructie twee groeven worden verwerkt. De tussenruimte tussen twee planken moet minimaal 4 mm zijn.

Wanneer u grote hoogte verschillen moet overbruggen om uw vlonder vlak te krijgen kunt u gebruik maken van tegels. Dit kunnen betontegels zijn als u op zand uw vlonder maakt, maar dit kunnen ook rubberen balkdragers zijn. De balken hoeven niet aan de tegels of aan de rubberen matjes bevestigd te worden. Het kruisverband dat door de planken wordt verkregen maakt het geheel sterk en zwaar.

Voor een fraaie afwerking gebruikt u de toplat (alleen verkrijgbaar voor de 180 cm planken). Hiervoor dient u de messing van de bovenste plank af te zagen. Zorg ervoor dat deze plank ca. 15 mm boven de lijst uitkomt. Extra: op het moment dat een plank wat krom is, moet u de plank bevestigen tot aan het gedeelte waar de plank krom is. Dan is het belangrijk dat u met een beitel de plank terugtrekt tot hij recht is, dan schroeft u de plank aan de onderconstructie.


2. Montage vlonder op onstabiele ondergrond

In het geval van onstabiele grond of een verhoogde vlonder kunt u het terras op piketten plaatsen. De lengte van de piketten is veelal afhankelijk van de bodemgesteldheid. Normaliter moeten deze vanaf 50 tot 200 cm in de grond komen. Omdat de dwarsliggers langs de piketten af worden gebout is het belangrijk dat de piketten in een lijn staan. Doordat de hardhouten balken niet altijd perfect recht zijn, kunt u eerst door een touwtje te spannen de plaats/hoogte van de hardhouten balk op het piket aftekenen.

De balklaag wordt op de gewenste hoogte gemonteerd met behulp van RVS slotbouten, de balk wordt dus tegen het piket aan gebout. Boven de balk wordt de eventuele restlengte van het piket afgezaagd. Maak de liggers op de palen, dit kunt u het best doen met houtdraad bouten. Zorg wel dat de balken waterpas bevestigd worden in de lengte en breedte. Zaag daarna de palen af op de hoogte van de balken. Daarna legt u de balken op de onderconstructie. Schroef deze vast met RVS schroeven. Vergeet niet voor te boren.

Vergeet wederom geen worteldoek tussen de piketten te plaatsen, opkomend onkruid wordt op deze manier tegen gegaan. Het worteldoek plaatst u neer voordat de balken worden gemonteerd. Het worteldoek trekt u over de piketten heen, en op de plaats van het piket snijdt u een uitsparing in het worteldoek.

Kort de vlonderplanken op de lengte af van de gewenste lengte of breedte van de vlonder. Leg de vlonderplank op de onderconstructie en schroef de plank vast met de speciaal er voor ontworpen vlonderschroef. Vergeet niet voor te boren door de plank, er hoeft niet in de onderconstructie geboord te worden. Diameter boor: 1 mm kleiner dan de schroef. Er moeten per plank op de onderconstructie twee groeven worden verwerkt. De tussenruimte tussen twee planken moet minimaal 4 mm zijn.


3. Montage vlonder aan waterkant

Wanneer uw vlonder aan de waterkant staat, heeft u vaak te maken met schuin talud. Omdat de palen deels in het zicht komen is het gebruik van veel piketten optisch niet mooi.

Om het aantal piketten te verminderen en de oversteek over het water te vergroten, kunt u een vlonder met dubbele balklaag aanleggen:

1.Voor de onderste balklaag wordt de kopmaat 50*150 mm gebruikt. Deze balken kunnen tot 120 cm vrijdragen.

2.De onderste balklaag kunt u langs de piketten monteren mbv slotbouten.
Voor informatie hierover verwijzen we u naar “algemene Wetenswaardigheden”. De afstand tussen de piketten, langs de onderste balklaag af, bedraagt ca. 50 cm. De balk kan een grotere overspanning aan, de afstand van 150 cm heeft echter te maken met het draag- vermogen, zoals bij 3 toegelicht.

3.Het draagvermogen van het terras wordt verkregen door de piketten. Zorg ervoor dat deze tenminste 200 cm in de grond zitten. De piketten (kopmaat 60*60 mm) kunt u in de grond trillen mbv een pneumatisch palenrammer (bij meeste verhuurcentra’s te huur).

4.De afstand tussen de onderste balklaag onderling bedraagt max. 130 cm; dit is ook meteen de maximale afstand die de bovenste balklaag (kopmaat 45*70mm) m ag overspannen.

5.De bovenste balklaag mag maximaal 30 cm vrijdragen. De bovenste balklaag kunt u d.m.v. stoelhoeken vastzetten aan de onderste balklaag. Voor de afstand tussen de bovenste balklaag verwijzen we u naar de “algemene wetenswaardigheden”.

6.De montage van het hekwerk: Als hoogte voor een hekwerk wordt meestal 75-80 cm aangehouden. De afstand tussen de staanders bedraagt ongeveer 80 cm. Staanders hebben een kopmaat van 68*68 mm. Met behulp van slotbouten monteert u de staanders aan de dwarsligger. Als reling kun je een balk van 44*68 mm gebruiken. Montage aan de staanders kan met behulp van RVS schroeven 5.0*80 mm.


4. Montage van vlondertegels

Leg op de rubberen tegeldragers de balken voor de onderconstructie. De onderconstructie moet op 500 mm H.O.H. liggen.
Egaliseer de ondergrond goed en leg eventueel betontegels op hoogte met een waterpas. Let op de tegels moeten 1 meter uit elkaar liggen, korter tegen elkaar mag maar niet verder van elkaar. Leg op de betontegels de rubberen tegeldragers.

Schroef de vlondertegels op de desbetreffende onderliggers, zorg wel dat je in een rechte lijn blijft werken anders gaan de tegels keperen. Schroef de tegels op de onderliggers tussen de tussenruimtes van de planken.