Keramiek wint terrein

Keramische tegels voor de tuin zijn relatief nieuw (ca. 4 jaar) op de Nederlandse markt. De keramische tuintegel is ontwikkeld in de periode dat er maar weinig binnen tegels werden verkocht. Fabrikanten gingen op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden op andere markten: de tuin. De tuintegel is een stuk dikker dan de binnen tegel en kent in sommige gevallen een andere afwerking. Deze bewerking maakt de buitentegel stroever (lees: veiliger). Tevens wordt deze tegel langer en heter gebakken met een meerprijs als gevolg. Een keramische binnen tegel is dus niet geschikt voor buiten gebruik.

Gemak dient de mens…

Keramiek in de tuin is goed aangeslagen en dat is makkelijk te verklaren. Genieten en weinig onderhoud prijken bovenaan wensenlijstjes. Zo is er veel vraag naar kunstgras, robotmaaiers en wordt menig plantje, computergestuurd, beregend. Dit beeld vinden we ook terug als gaat over bestratingsmaterialen. Dat verklaart het succes van keramische tegels in de tuin. Om te beginnen zijn deze kleurvast, wat inhoudt dat een eenmaal gelegd terras jarenlang mooi blijft. Daarnaast zijn keramische tegels vanwege hun hardheid slijtvast en is het vrijwel onmogelijk dat er krassen op komen. Tevens zijn ze maatvast en niet zwaar.

Kenmerken hoogstaande keramiek

  • Vorstbestendig en hittebestendig; -50 °C tot +60 °C.
  • UV-bestendig; dus geen verkleuring.
  • Door en door geproduceerd (indien er een splinter af zou springen dan is de kleur die u dan ziet gelijk aan de kleur van de rest van de tegel).
  • Bestand tegen temperatuurschommelingen.
  • Mos- en schimmelwerend en bestand tegen zuren/zouten en de meeste chemicaliën.
  • Antislip oppervlak R11; dit houdt in dat de tegels toegepast kunnen worden bij zwembaden en onder een helingsgraad van 19-27 graden.
  • Slijtvast en stoot- en krasbestendig.

Waar zit dat addertje?

Het (mogelijke) nadeel dat wij kunnen noemen van keramiek is de aanschafprijs. Naast dat we hier over een duurder bestratingsmateriaal praten, worden er ook andere eisen gesteld aan de verwerking. De particulier betaalt hierdoor aanzienlijk meer voor de aanleg van keramiek dan voor reguliere bestrating.

De verwerking

Wilt u meer weten over de verwerking van keramische tegels? Bezoek onze showroom en we vertellen je graag meer.

Zoals al eerder geconstateerd: keramiek is makkelijk te reinigen. Simpel schrobben met een bezem en water volstaat.

Aandachtspunten voor u als klant

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en dus ook kwaliteiten. Oorspronkelijk kwamen de keramische tegels voornamelijk uit de omgeving van het Italiaanse Bologna: de bakermat van de Europese keramische industrie met hoge kwaliteitstandaarden. Tegenwoordig zijn in deze omgeving meer dan 150 producenten actief. De wereldmarkt voor keramiek is extreem groot, iedere woning heeft keramiek nodig (denk ook aan de badkamer etc.). Alleen Italië zou deze markt niet kunnen beleveren dus keramische tegels worden tegenwoordig ook geproduceerd in het Midden-Oosten, Spanje, India, China en enkele Oost-Europese landen.

Vaar niet blind op Italian design 

Italiaans keramiek heeft een goede naam gevestigd in Nederland. Dit wordt ook opgepikt door andere leveranciers die proberen mee te liften op dit succes met teksten als ‘Italian Design’. Let hier goed op, deze term op zich staat niet garant voor een mooie en/of kwalitatieve tegel.